Deercroft_

Salendine Nook, Huddersfield

Client _

Private

Location_

Salendine Nook, Huddersfield

Project Type _

Proposed 2 storey side extension and single storey extension rear infill. Extension and complete internal renovation

Budget _

Circa £200,000

Main Contractor _

Scorpion Construction

The design for this property is simple in form - a single store rear extension with a projection of 4.6 meters in line with the existing rear garage projection line into the garden.

The existing roof of the main property line will be changed from that of dutch gable to a standard gable roof, that has been applied to other properties along the street scene, and creates an opportunity to create more space within the roof.

The proposed 2 storey extension will only impact the overall massing at first floor (roof space) as the proposed ground level will only replace the existing car port. This has also been intentionally stepped back from the original line of the existing building line to create less impact on the street scene.

The new side extension has also been reduced from the overall footprint of the car port and garage that sit on an angle to the boundary to number 8. This will also help to relieve the mass that is currently sat on boundary between the proposal and number 8.

The overall massing will also be in line to that of the existing property and the ridge line will be reduced and will not exceed that of the original, as can be seen on the existing and proposed elevations.

The infill extension to the rear will also have a flat roof roof that will also help to reduce the overall mass to property number 4.

Two new roof dormers will also be formed, the larger of the two will move away from the existing junction that joins to number 4  space and respond to the views to the rear.

The overall impact of the new dormers should be minimal as there are no houses to the rear of the property and would not be viewed from the existing properties on Deercroft as all the properties are more or less within the same building line.

There will also be two roof lights from the front of the proposal as it is critical to allow light into the design of the double height space, but at the same time allow the hallway to be comfortable and not overbearing from solar gain.