Ritson Road_

Hackney, London

Client _

Mr Mark Newton

Location_

Hackney, London

Project Type _

02 Single Storey Rear extensions and complete interior refurbishment

Budget _

£2,000,000

Main Contractor _

The design is a single storey extension and single storey infill, both on the rear elevation, contemporary in theme within the grounds of 11 Ritson Road.

The existing property is a semi detached Victorian property and was built in circa 1860.

To be completed within a 12 month build programme, the design will be simple in form, to ensure it will be in line with the adjacent property to preserve the building line of the properties. The overall massing will also be in line to that of the existing property and the ridge line will follow the same order and will not exceed that of the original. The infill extension will fill in the void space that is currently viewed as lost space in the overall garden. 

The lean to roof will have a selection of rooflights that will sit on the ridge line from front to the back of the proposal as it is critical to allow light into the design but at the same time allow the kitchen space to be comfortable and not overbearing from solar gain.

The design intention is to create architectural drama, anticipation and excitement through a well lit, open entrance hall catching a glimpse of the new proposal and being forced into a journey from the front door to the large open plan extension.

This was done by taking the wall out next to the staircase and part of the floor to the basement that serves as a new double height space. There will be a hole cut into the wall between the existing and proposal that will allow visitors a view into the new design from beyond the front door.

Utilitarian areas are placed to the back of the proposal such as the large storage/cloak area. The utility will serve as a separate area and can be opened up to become part of the kitchen area by way of sliding door/wall that can be opened up / closed off at the client’s discretion. The W/C is accessed off the utility to provide a double line of protection from the open plan living area.

The kitchen and dining area are grouped together but equally serve as separate areas if required. The same principle applies to the entertainment and snug area which place more focus towards the garden and are grouped together for social events.

In terms of appearance the proposal will have the same material palette to match the existing brickwork. The rear elevation will preserve the same window proportions to that of the existing windows to provide balance of glass against brickwork so neither material is too overbearing.

The use of brickwork detail is essential to the success of the rear elevation. We propose to use recessed brick details within the elevation to provide interest and depth to the elevation. The play on depth of the elevation also serves to create balance and break up what could potentially be seen as one mass expanse of brick if a recess is not introduced.

The rear elevation shows the recess brickwork occurs next to the windows. The idea is to keep the elevation treatment clean and clinical with just brick work and windows.

The existing elevation only serves one back door from the kitchen area and does not allow effective integration with the garden space. A set of sliding doors from the snug area that can be peeled back over the recessed brickwork to open out on to the garden area, and one fixed vertical window for maximum light again to encourage the use of the garden area and integrate inside/outside living.

A pop out glass box will provide light into the breakfast area but will also serve as a window seat for the client to relax, again, the size and proportion of this reflects that of the existing dining room window but stops short of going straight to the floor.